Project Description

The massing of the project followed two main guidelines in regards to the site: The first is to open most of the apartments to the Belgrade waterfront views and the second is to maximize the relation between the several components of the project and the surrounding pedestrian and vehicular streets on all four corners.
In order to maximize the views, the residential towers are conceived with the longest facade parallel to the waterfront, occupying each an opposing corner and wedging down at the center of the plot in order for the tower facing the sea not to be an obstacle to the one in the back. The front tower plan is wedged to lengthen the facade, direct the tower to the views and create a public space at the corner. The back tower plan is also wedged to have a longer facade and create a setback at the corner of the back street.
The project is conceived as a series of vertical elements popping out from the base and creating the different components. These elements rise 4-6 m to create the commercial base and then start ascending to create the apartment buildings stepping up with their roofs as terraces to the apartments above. They also pop out to create the amenities volume in the third corner and disappear at the fourth corner to open up to the waterfront promenade.
At street level, the base is cut through by inner pedestrian streets that link the different roads surrounding the site together and with the vertical circulations of the towers and amenities. This cut maximizes the commercial frontage to these inner streets as well as to the waterfront promenade.
The vertical elements are based on a grid that allows the best flexibility in the residential plans. As it goes up the towers; apartments are reshuffled for the tower to shorten and create large terraces to the apartments on the edge, adding to the selling value of the project. In order to cope with the different residents' needs, the apartments can easily extend or retract.
The project's materiality is composed of alternating bands of clear glass, translucent glass and white aluminum. Depending on the program behind it, the skin goes from totally transparent to totally opaque; through different spectrums of translucency.

Project Data
Program
Mixed Use Tower
Area
12000 m2
Location
Belgrade, Serbia and Montenegro
Status
Invited Competition
Year
2014
Credits
Team
Boulos Doueihy, Romeo Chahine, Sandra Frem
Description

The massing of the project followed two main guidelines in regards to the site: The first is to open most of the apartments to the Belgrade waterfront views and the second is to maximize the relation between the several components of the project and the surrounding pedestrian and vehicular streets on all four corners.
In order to maximize the views, the residential towers are conceived with the longest facade parallel to the waterfront, occupying each an opposing corner and wedging down at the center of the plot in order for the tower facing the sea not to be an obstacle to the one in the back. The front tower plan is wedged to lengthen the facade, direct the tower to the views and create a public space at the corner. The back tower plan is also wedged to have a longer facade and create a setback at the corner of the back street.
The project is conceived as a series of vertical elements popping out from the base and creating the different components. These elements rise 4-6 m to create the commercial base and then start ascending to create the apartment buildings stepping up with their roofs as terraces to the apartments above. They also pop out to create the amenities volume in the third corner and disappear at the fourth corner to open up to the waterfront promenade.
At street level, the base is cut through by inner pedestrian streets that link the different roads surrounding the site together and with the vertical circulations of the towers and amenities. This cut maximizes the commercial frontage to these inner streets as well as to the waterfront promenade.
The vertical elements are based on a grid that allows the best flexibility in the residential plans. As it goes up the towers; apartments are reshuffled for the tower to shorten and create large terraces to the apartments on the edge, adding to the selling value of the project. In order to cope with the different residents' needs, the apartments can easily extend or retract.
The project's materiality is composed of alternating bands of clear glass, translucent glass and white aluminum. Depending on the program behind it, the skin goes from totally transparent to totally opaque; through different spectrums of translucency.

BELGRADE TOWER 01 of