Project Description
The project is the landscape and architectural design of mountain chalets on a site with 18 different lots. the site comprises different topographical situations, from virtually flat lots to strong slopes. Optimum views and sun exposure are to the south west, coinciding with the best orientation for the main facades.  We defined 3 types of lots based on the length of the elevation that has exposure to the view.  
After studying simplex and duplex types that fit in each of the three types, came up with several iterations that result from joining the different units, to allow program flexibility and volumetric diversity.
Based on the site and program analysis, we started by considering each plot as a collection of several individualized entities that define the different units. The entities are then deformed to follow the best views and to be separated from their neighboring unit; looking away from each other. in some cases, each entity is treated as a monolith that is deformed from the back and sides to have openings for the bedrooms.
This formal strategy yields an unrepetitive ensemble with an informal ryhthm, not unlike the natural setting in which it is located. An inner road is created at the intersection of the different lots that would give access to the upper lots' parking and create a communal pedestrian street for the chalets. Transversal stairs link the two peripherical roads and intersect the inner road with a square that will become the hub of the project.
Project Data
Program
Snow Chalets and Landscape
Area
14027 m2
Location
Kferdebian, Lebanon
Status
Aborted
Year
2017
Credits
Team
Boulos Doueihy, Samir Bitar
Description
The project is the landscape and architectural design of mountain chalets on a site with 18 different lots. the site comprises different topographical situations, from virtually flat lots to strong slopes. Optimum views and sun exposure are to the south west, coinciding with the best orientation for the main facades.  We defined 3 types of lots based on the length of the elevation that has exposure to the view.  
After studying simplex and duplex types that fit in each of the three types, came up with several iterations that result from joining the different units, to allow program flexibility and volumetric diversity.
Based on the site and program analysis, we started by considering each plot as a collection of several individualized entities that define the different units. The entities are then deformed to follow the best views and to be separated from their neighboring unit; looking away from each other. in some cases, each entity is treated as a monolith that is deformed from the back and sides to have openings for the bedrooms.
This formal strategy yields an unrepetitive ensemble with an informal ryhthm, not unlike the natural setting in which it is located. An inner road is created at the intersection of the different lots that would give access to the upper lots' parking and create a communal pedestrian street for the chalets. Transversal stairs link the two peripherical roads and intersect the inner road with a square that will become the hub of the project.
FAQRA LOFTS 01 of