Project Description

Fatre house sits on a site of oaks and rocks that overlooks Adonis valley. The landscape calls for new modes of inhabitation between topography & architecture. The project inserts into the hillside by placing the different functions of the house on the  site’s natural terraces, espousing its orientations and levels.   The project reinterprets the local vernacular typology, through its simple massing and its materiality.

Selective excavation prepares the site to receive the house’s volumes, in a acupunctural process that involves the widening of existing platforms. Stone cladded volumes nestle in the hillside and reconstruct the landscape:  reception volume overlays the site’s first platform,  stairs cascade down from the reception and into the landscape; to the lower living room and sleeping quarters that overlays the site’s second platform; leading to the pool on the third platform.  Together, the three volumes of living spaces frame a central zone in concrete and glass, while adjacent volumes of service and bedrooms are cladded in stone, blending the house in its landscape. The site’s extracted stones are reused for cladding and blending the architecture in its environment. Natural elements surrounding  the house are simultaneously framers of views and framed by the views deriving from the volumes’ implantation in the site.

Project Data
Program
Private Residence
Area
250 m2
Location
Fatre, Lebanon
Status
Under Construction
Year
2017
Credits
Team
Boulos Douaihy ( project manager), Samir Bitar, Edmond-Mickel Rahme
Model
Thierry Ramia, Joelle Chidiac
Structure
Elie Turk
HVAC/MECH
Hady Abou Jaoude
Description

Fatre house sits on a site of oaks and rocks that overlooks Adonis valley. The landscape calls for new modes of inhabitation between topography & architecture. The project inserts into the hillside by placing the different functions of the house on the  site’s natural terraces, espousing its orientations and levels.   The project reinterprets the local vernacular typology, through its simple massing and its materiality.

Selective excavation prepares the site to receive the house’s volumes, in a acupunctural process that involves the widening of existing platforms. Stone cladded volumes nestle in the hillside and reconstruct the landscape:  reception volume overlays the site’s first platform,  stairs cascade down from the reception and into the landscape; to the lower living room and sleeping quarters that overlays the site’s second platform; leading to the pool on the third platform.  Together, the three volumes of living spaces frame a central zone in concrete and glass, while adjacent volumes of service and bedrooms are cladded in stone, blending the house in its landscape. The site’s extracted stones are reused for cladding and blending the architecture in its environment. Natural elements surrounding  the house are simultaneously framers of views and framed by the views deriving from the volumes’ implantation in the site.

FATRE HOUSE 01 of