Project Description
the new town hall's site constitutes the new civic center of Fidar, along with the surrounding church, public garden and Don Bosco institution. Our proposal reimagines the entire site as a composition of terraces, from which the architecture of the town hall emerges as a serie of cubes. This continuous language across the building and its landscape gives the project a new monumentality and an architectural presence vis-à-vis the imposing scale of the church and institute.
The terraced landscape becomes a nexus of pedestrian and vehicular flows, connecting to the context’s landing points and encouraging pedestrian access to the site from different parts of the town: from the Church roundabout, from the public garden at the north-east corner and from the pedestrian road/canal at the North. A single direction vehicular road allows an easy access from the upper level roundabout, to the side parking terraces, exiting at the lowest point of the site.
The ground floor is conceived as the meeting point of Fidar’s citizens through its continuity of public programs: main lobby and reception, cafeteria and its terrace, and a multifunctional hall that could host
indoor exhibitions and events…The lower level comprises the town hall offices with secondary access for staff and visitors coming from the parking, and a dispensary and technical spaces that can be independently accessed. The upper level comprises the conference room, president and vice president’s offices.
The architecture and massing of the building is conceived as a contrast between a thick stone outer edge and a transparent glass epicenter. At its center, the main entrance is a completely transparent volume which faces the church/ main roundabout which becomes the link between the project’s different public spaces and circulation axis.West-oriented glass facades are equipped with back painted fins which provides shading from afternoon sun. In their informal disposition, fins emphasize the verticality of the volumes and contrast with the monolithic outer edges. Stone becomes a unifier between the building's outer edges and its adjoining terraces. The landscape is conceived as a flexible setting for outdoor events. A softscape of trees, coastal shrubs and Mediterranean herbs irrigates the different terraces which incorporate elements such as steps, benches, transforming the Town Hall site into a cultural landscape, reminiscent of Fidar’s original characteristics.
Project Data
Program
Fidar Municipality
Program
Town Hall and Dispensary
Area
2000 m2
Location
Fidar, Lebanon
Status
Competition Entry
Year
2017
Credits
Team
Sandra Frem ( project manager), Boulos Doueihy, Desiree Abboud, Caline El Khoury, Edmond-Mickel Rahme
Description
the new town hall's site constitutes the new civic center of Fidar, along with the surrounding church, public garden and Don Bosco institution. Our proposal reimagines the entire site as a composition of terraces, from which the architecture of the town hall emerges as a serie of cubes. This continuous language across the building and its landscape gives the project a new monumentality and an architectural presence vis-à-vis the imposing scale of the church and institute.
The terraced landscape becomes a nexus of pedestrian and vehicular flows, connecting to the context’s landing points and encouraging pedestrian access to the site from different parts of the town: from the Church roundabout, from the public garden at the north-east corner and from the pedestrian road/canal at the North. A single direction vehicular road allows an easy access from the upper level roundabout, to the side parking terraces, exiting at the lowest point of the site.
The ground floor is conceived as the meeting point of Fidar’s citizens through its continuity of public programs: main lobby and reception, cafeteria and its terrace, and a multifunctional hall that could host
indoor exhibitions and events…The lower level comprises the town hall offices with secondary access for staff and visitors coming from the parking, and a dispensary and technical spaces that can be independently accessed. The upper level comprises the conference room, president and vice president’s offices.
The architecture and massing of the building is conceived as a contrast between a thick stone outer edge and a transparent glass epicenter. At its center, the main entrance is a completely transparent volume which faces the church/ main roundabout which becomes the link between the project’s different public spaces and circulation axis.West-oriented glass facades are equipped with back painted fins which provides shading from afternoon sun. In their informal disposition, fins emphasize the verticality of the volumes and contrast with the monolithic outer edges. Stone becomes a unifier between the building's outer edges and its adjoining terraces. The landscape is conceived as a flexible setting for outdoor events. A softscape of trees, coastal shrubs and Mediterranean herbs irrigates the different terraces which incorporate elements such as steps, benches, transforming the Town Hall site into a cultural landscape, reminiscent of Fidar’s original characteristics.
FIDAR TOWN HALL 01 of