Project Description
TUMO Studios is a not-for-profit educational program for students and young professionals. Facilitated by state of the art technology, the program brings together designers and local craftsmen in a workshop setting order to create analog products; bridging local knowhow and culture with innovative, contemporary design approaches. 
The new program is located at the edge of Tumanyan Park, Yerevan's largest public green space, in walking distance from TUMO main campus. The site presents a unique situation in that it combines three key challenges:  adjacency to a large Soviet era bridge, a steep slope, and the relationship to Tumanyan park.
Our scheme proposes a simple set of elements: Workshops, Studios and public spaces all unified in a continuous spiralling ramp that fosters interaction and cross-pollination of ideas.
The project massing adopts a descending arc for joining the upper and lower extents of the site while avoiding extensive excavation, where four platforms receive the program's main workshop spaces.  Complementary programs- studio pods-  are embedded into the workshops as well as placed on top of them. 
A spiralling system of ramps is created to link them together, unify all functions of Tumocraft and provide access to mobility impaired users. These ramps revolve around a central courtyard , and culminate on an upper level in an exhibition space, the final piece and focal point of this sequence , connected through a bridge to Tumanyan Park. 
During the evening, and when there is an event,  the exhibition becomes a glowing landmark in the park that would draw in passers-by. Alternatively, during nights when the exhibition isn’t holding an event, its surfaces become screens to project the work of visual artists , becoming the center's self-advertisement space.
A direct link is created between the park and the project allowing visitors to walk through the different levels and see the workshops inside without interfering with the functionality of the space.
The environmental strategy for the project is a combination of mainly passive measures, active measures such as mechanical heat recovery and optimum daylighting.
The green roofs of the workshops helps the project become an extension of the park and seamlessly blend into the surroundings, in addition to increase the site's biodiversity and enhance the evaporative cooling of the building during Yerevan's hot summers.

Project Data
Program
TUMO For Creative Technologies
Program
Workshops (soap factory, silkscreen / letterpress, photo, paper leather, apparel, ceramics, stone, metal) Studios for creative professionals, Accommodation units, Facilities (lecture hall, cafeteria, exhibition space)
Area
4000 m2
Location
Yerevan, Armenia
Status
Invited Competition- Winning Entry- In Progress
Year
2017
Credits
Team
Boulos Doueihy ( project manager), Samir Bitar. in collaboration with platform
Description
TUMO Studios is a not-for-profit educational program for students and young professionals. Facilitated by state of the art technology, the program brings together designers and local craftsmen in a workshop setting order to create analog products; bridging local knowhow and culture with innovative, contemporary design approaches. 
The new program is located at the edge of Tumanyan Park, Yerevan's largest public green space, in walking distance from TUMO main campus. The site presents a unique situation in that it combines three key challenges:  adjacency to a large Soviet era bridge, a steep slope, and the relationship to Tumanyan park.
Our scheme proposes a simple set of elements: Workshops, Studios and public spaces all unified in a continuous spiralling ramp that fosters interaction and cross-pollination of ideas.
The project massing adopts a descending arc for joining the upper and lower extents of the site while avoiding extensive excavation, where four platforms receive the program's main workshop spaces.  Complementary programs- studio pods-  are embedded into the workshops as well as placed on top of them. 
A spiralling system of ramps is created to link them together, unify all functions of Tumocraft and provide access to mobility impaired users. These ramps revolve around a central courtyard , and culminate on an upper level in an exhibition space, the final piece and focal point of this sequence , connected through a bridge to Tumanyan Park. 
During the evening, and when there is an event,  the exhibition becomes a glowing landmark in the park that would draw in passers-by. Alternatively, during nights when the exhibition isn’t holding an event, its surfaces become screens to project the work of visual artists , becoming the center's self-advertisement space.
A direct link is created between the park and the project allowing visitors to walk through the different levels and see the workshops inside without interfering with the functionality of the space.
The environmental strategy for the project is a combination of mainly passive measures, active measures such as mechanical heat recovery and optimum daylighting.
The green roofs of the workshops helps the project become an extension of the park and seamlessly blend into the surroundings, in addition to increase the site's biodiversity and enhance the evaporative cooling of the building during Yerevan's hot summers.

TUMO STUDIOS 01 of