Project Description

Walnut Tree House is an extension to an existing house in Ehden. The land behind the house terraces up and features a big walnut tree. The idea of the project is to inhabit the slope and articulate the added extension around the walnut tree.  The starting point defines two levels of living spaces, linked by stairs. Added walls and volumes create a stepped massing. A floating roof follows the slope of the terrain, completes the inhabitation process, creating terraces, courtyards and living spaces underneath. Operable glazing allow for cross ventilation throughout the two levels of the addition, allowing for passive cooling.

Project Data
Program
Private residence, addition to existing house
Area
150 M2
Location
Ehden, Lebanon
Status
Under Construction
Year
2018
Credits
Team
Boulos Douaihy
Description

Walnut Tree House is an extension to an existing house in Ehden. The land behind the house terraces up and features a big walnut tree. The idea of the project is to inhabit the slope and articulate the added extension around the walnut tree.  The starting point defines two levels of living spaces, linked by stairs. Added walls and volumes create a stepped massing. A floating roof follows the slope of the terrain, completes the inhabitation process, creating terraces, courtyards and living spaces underneath. Operable glazing allow for cross ventilation throughout the two levels of the addition, allowing for passive cooling.

WALNUT TREE HOUSE 01 of