windows 10 pro franchise veren firmalar seks hatt覺 numaralar porno izle xbet güvenilir bahis siteleri tıkalı boru açma ucuz taksi
 
Project Description

Hamat house is about highlighting the traditional domestic architecture through a new addition. The project is an extension to an existing historic house located in the village of Hamat, at the edge of the historic cape that characterizes the village.The traditional architecture , built in the early 20th century, took its logic and form from the constraints of building with stone: four cross vaults at the ground level create a big square base with vertical windows and doors that the stone lintels allow. The first floor was later added with load bearing stone walls and a concrete slab above, again with vertical windows and stone lintels. 


The new addition expresses an architecture of choice-not constrained by the building materials-  of mirroring the traditional construction by suggesting an abstract white cube, with the insides made with concrete slabs, double heights and large glass openings, but wrapped with a monolithic skin, cladded with the same white stone as the traditional house; with vertical solid stone pieces in front of glass openings, allowing this box to look as if torn to allow light in through its skin. Such instances are deployed at the main staircase, at the kitchen’s corner and within master bedroom space, allowing for controlled visibility and natural daylight. The vertical cladding system gives a cohesion between the parts and the whole, creating a striated surface for the monolith that has differentiated relations to interior spaces under a unified tectonic system.


The program is intended as a minor extension, adding a kitchen and dependencies at the ground floor, a master bedroom at the first floor and connecting the separate levels with an interior vertical circulation; to reveal and strengthen the architectural qualities of the existing house, which were mostly hidden. 


The creation of a 2-storeys’ height glazed circulation between the existing and the new generates on one hand a spatial articulation that inundates the interstitial space with light, and on another hand a renewed relationship to the outdoors, in reason of well-oriented openings.  The stone wall of the original house was partially removed at the ground level, revealing a contrasting continuity between the vaulted intimate living of the original house and the glazed double-height circulation space. 


The intervention on the garden was as minimal as possible, retaining most of the existing fruit and olive trees. The existing agricultural terrace was reconceived as a pool area, and its stone wall was repurposed to become the pool edge and base for an adjoining terrace and pool house. 


This architecture, although abstracting the general rational form of the existing - the cube, contrasts with its constructive method-shaped architecture by suggesting a playful object, as if to say that today, construction materials follow the project and not the other way around. Posing such an object next to the old seems to create a sort of dialogue with the existing and expresses the possibilities of contemporary construction. 

Project Data
Program
Undisclosed
Program
Private residence
Area
500 M2
Location
Hamat, Lebanon
Status
Built
Year
2023
Credits
Team
Boulos Doueihy ( project manager), Samir Bitar.
Structure
Elie Turk
HVAC/MECH
Hady Abou Jaoude
Description

Hamat house is about highlighting the traditional domestic architecture through a new addition. The project is an extension to an existing historic house located in the village of Hamat, at the edge of the historic cape that characterizes the village.The traditional architecture , built in the early 20th century, took its logic and form from the constraints of building with stone: four cross vaults at the ground level create a big square base with vertical windows and doors that the stone lintels allow. The first floor was later added with load bearing stone walls and a concrete slab above, again with vertical windows and stone lintels. 


The new addition expresses an architecture of choice-not constrained by the building materials-  of mirroring the traditional construction by suggesting an abstract white cube, with the insides made with concrete slabs, double heights and large glass openings, but wrapped with a monolithic skin, cladded with the same white stone as the traditional house; with vertical solid stone pieces in front of glass openings, allowing this box to look as if torn to allow light in through its skin. Such instances are deployed at the main staircase, at the kitchen’s corner and within master bedroom space, allowing for controlled visibility and natural daylight. The vertical cladding system gives a cohesion between the parts and the whole, creating a striated surface for the monolith that has differentiated relations to interior spaces under a unified tectonic system.


The program is intended as a minor extension, adding a kitchen and dependencies at the ground floor, a master bedroom at the first floor and connecting the separate levels with an interior vertical circulation; to reveal and strengthen the architectural qualities of the existing house, which were mostly hidden. 


The creation of a 2-storeys’ height glazed circulation between the existing and the new generates on one hand a spatial articulation that inundates the interstitial space with light, and on another hand a renewed relationship to the outdoors, in reason of well-oriented openings.  The stone wall of the original house was partially removed at the ground level, revealing a contrasting continuity between the vaulted intimate living of the original house and the glazed double-height circulation space. 


The intervention on the garden was as minimal as possible, retaining most of the existing fruit and olive trees. The existing agricultural terrace was reconceived as a pool area, and its stone wall was repurposed to become the pool edge and base for an adjoining terrace and pool house. 


This architecture, although abstracting the general rational form of the existing - the cube, contrasts with its constructive method-shaped architecture by suggesting a playful object, as if to say that today, construction materials follow the project and not the other way around. Posing such an object next to the old seems to create a sort of dialogue with the existing and expresses the possibilities of contemporary construction. 

HAMAT HOUSE 01 of